Je kent het wel: je komt thuis en de lucht voelt muf en/of vochtig aan, dat is niet prettig thuiskomen! Maar naast het feit dat een dergelijk klimaat niet lekker aanvoelt, is het ook nog eens niet bevorderlijk voor de gezondheid. Bovendien kan een dergelijk binnenklimaat zelfs erg hinderlijk zijn als je aandoeningen aan de luchtwegen en/of longen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD. Een vochtige omgeving kan de luchtwegen bij deze aandoening namelijk prikkelen wat allerlei klachten als gevolgen hebben. De klachten kunnen variëren van heftige hoestbuien tot bijvoorbeeld kortademigheid.
Bedenk dus dat een gezond binnenklimaat niet alleen bevorderlijk is voor je eigen gezondheid, maar ook voor mensen die bij je op bezoek komen. En die bevorderlijk neemt alleen maar toe als je bezoekers ook nog eens een aandoening aan hun luchtwegen of longen hebben. Vaak hebben dergelijke mensen een behandelplan van een arts gekregen waarmee ze hun aandoening zo goed mogelijk onder controle kunnen houden. Bovendien zijn er ook nog eens tal van hulpmiddelen waarvan ze gebruik maken, zoals bijvoorbeeld de spirometrie test. Klik hier om te weten te komen wat er allemaal bij een spirometrie komt kijken.
Maar naast een goed behandelplan is het ook zeer belangrijk dat de omgeving waarin de persoon met de longaandoening zich begeeft zo min mogelijk prikkelingen veroorzaakt. Door voor een goed binnenklimaat voor je bezoekers te zorgen kun je hier dus een bijdrage aan leveren. Maar hoe krijg je een gezond binnenklimaat in je woning?
Ventileren
Om te beginnen is het van groot belang dat je voor goede ventilatie in je woning zorgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van ventilatieroosters. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat ventileren 24 uur per dag moet gebeuren. Naast goede ventilatie is het dagelijks luchten van de woning ook van groot belang. Zorg ervoor dat je iedere dag een half uur lang de ramen en deuren tegenover elkaar openzet zodat de lucht in de woning in korte tijd ververst kan worden.
Isoleer je woning
Je zou het misschien niet denken, maar in Nederland staan nog altijd vele huizen die slecht of soms zelfs ongeïsoleerd zijn. Belangrijke isolatievormen waarmee je binnenklimaat aanzienlijk kunt verbeteren zijn onder andere kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Bedenk overigens dat het aanbrengen van isolatiemateriaal niet alleen voor verbetering van het klimaat in huis kan zorgen, maar ook tot grote besparingen op de energierekening kan leiden. Tenslotte ben je ook nog eens goed voor het milieu bezig, dus met het isoleren van je woning vang je 3 vliegen in 1 klap!
Ga niet dicht bij drukke verkeersroutes wonen
Wanneer je in een druk gebied woont, zoals bijvoorbeeld in de binnenstad, dan zal de luchtkwaliteit hoogstwaarschijnlijk minder goed zijn dan wanneer je met veel groen om je heen zou wonen. Nu is het natuurlijk zo dat Nederland dichtbevolkt is en je er dus niet altijd voor kunt kiezen om het verkeer langs je woning tot een minimum te beperken. Echter, wanneer je de financiële middelen en de keuze hebt, dan verdient het de voorkeur om met dit aspect rekening te houden bij het uitkiezen van de woonomgeving.
Het gebruik van speciale apparaten die lucht reinigen
Sommige mensen willen nog een stapje verder gaan met het creëren van een gezond binnenklimaat en de schaffen daarvoor apparatuur aan die de lucht in je woning van bepaalde stoffen ontdoet. Hoe effectief dergelijke apparatuur precies is weten we niet, maar er zijn mensen die het effect als prettig ervaren.
Concluderend zijn er dus behoorlijk wat zaken die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je thuis een gezonder binnenklimaat krijgt. Probeer de diverse besproken tips dus eens uit en ervaar de effecten!