Wat zijn de voordelen van ondernemen in een familiebedrijf

Er zijn een aantal factoren waarin familiebedrijven zich onderscheiden van andere bedrijven. Over het algemeen geldt voor familiebedrijven dat deze hechte teams zijn en dat je zich meer bewust zijn van risico’s.

In ons land zijn familiebedrijven heel belangrijk. Bijna 70 % van alle bedrijven in dit land zijn familiebedrijven. Gezamenlijk zorgen zij voor ongeveer 50 % van de werkgelegenheid. Ondernemen als familiebedrijf kent hierdoor een groot aantal voordelen.

Passie

Vaak ontstaat een familiebedrijf omdat er binnen een familie sprake is van passie voor een bepaald product of een ambacht. Deze passie is ook merkbaar op de werkvloer omdat hier vaak ook een aantal familieleden werkzaam zijn.

Door te ondernemen in een familiebedrijf wordt de passie van generatie op generatie doorgegeven. En deze passie werkt ook voor andere medewerkers die geen lid van de familie zijn aanstekelijk. Deze werknemers voelen zich als een deel van de familie.

Wel kan het voor ondernemers met een familiebedrijf soms lastig zijn om hun passie met de medewerkers te blijven delen. Om die reden is het goed om er als ondernemer in een familiebedrijf op te letten of je tegen je medewerkers net zo enthousiast bezig bent als met de klanten.

Communicatie

Nog een factor die een grote rol speelt binnen familiebedrijven is communicatie. Over het algemeen zijn leden van een familie veel duidelijker en eerlijker tegen elkaar dan andere collega’s die geen familiebanden met elkaar hebben.

Zeker als het lekker loopt binnen het familiebedrijf zal de communicatie binnen het bedrijf voor een goede sfeer zorgen. Hierdoor zullen ook andere medewerkers zich sneller op hun gemak voelen. Toch kan het binnen een familiebedrijf wel eens flink tekeergaan onderling.

Let er daarom bij ondernemen in een familiebedrijf op dat je niet te hard met elkaar gaat communiceren. Het is mogelijk dat medewerkers hiervan zouden schrikken. Dit kan weer tot gevolg hebben dat ze op zoek gaan naar ander werk.

Wat zijn de voordelen van ondernemen in een familiebedrijf over het algemeen?

Een van de grote voordelen van ondernemen in een familiebedrijf is dat er wat besluiten nemen betreft korte lijnen zijn. Het is niet nodig om met veel mensen te proberen tot een goed besluit te komen. 

Er wordt met korte lijnen gecommuniceerd omdat er altijd binnen de familie wordt overlegd. Dit kan tijdens het avondeten zijn maar ook op verjaardagen of tijdens familiefeestjes. Over het algemeen geldt dat de eettafel het centrale punt van het familiebedrijf is.

Op de vraag: Wat zijn de voordelen van ondernemen in een familiebedrijf? Zijn dus nogal wat antwoorden te geven. Zeker tijdens het voeren van tafelgesprekken worden vaak de beste besluiten voor het bedrijf genomen.

Als ondernemer in een familiebedrijf heb je meer verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het voor familiebedrijven vaak makkelijker om zich aan te passen aan veranderingen. Wel blijft het belangrijk om alle gesprekken die aan de eettafel besproken zijn, ook te delen met de rest van de medewerkers.