Horen, zien en spreken doen we zo

Onze zintuigen en spraak gaan het hele leven met ons mee. Als we geluk hebben, behouden we ze allemaal tot aan het einde in opperbeste staat. Maar gedurende ons leven treedt er nu eenmaal slijtage op. Niet gek, dat hoort er nu eenmaal bij. Je had die concerten niet willen missen, of die uren studeren of het zingen tot je schoor bent. Zo werkt het leven nu eenmaal. Gelukkig hoeven we die latere jaren niet met ongemak te zitten. Er zijn genoeg hulpmiddelen om je zintuigen en spraak een helpende hand of een oppepper te geven. Lees je mee?

Zorgen voor je gehoor

Tegenwoordig zijn er tal van hulpmiddelen beschikbaar voor je gehoor. De bekendste is wel het hoortoestel. Hiermee kan je ruis filteren of geluid versterken of verzachten. Het ligt maar net aan je wens. Met een audicien kom je tegenwoordig altijd aan een passende oplossing. En die oplossingen zijn niet meer in de vorm van enorme tuiten aan je oor. Een gehoorapparaat in het oor is er nu ook, daar ziet niemand iets van en is veel makkelijker in gebruik.

Extra aandacht voor het zicht

Voor het zicht zijn er ook oplossingen die niemand merkt, de lenzen. Maar daarnaast is er ook de bril. Met een opticiens advies weet je zo waar je aan toe bent. Wil je nu je zicht een beetje trainen dan zijn er ook handige oefeningen voor zoals de 20-20 oefening. Je kijkt na twintig minuten achter een beeldscherm voor 20 seconden naar een object op 20 meter afstand. Zo zou je zicht zich herstellen naar andere afstanden. Het proberen waard, zou ik zeggen.

Een zoete stem als honing

Je stem kan je verzorgen door verschillende soorten thee te drinken en hem nooit extreem te gebruiken zonder opwarming. Ook kan je het aanvoelen wanneer je stem tegen de grens aanzit, bijvoorbeeld na langdurig gebruik. Smeer die stembanden maar eens goed en voel in wat je lichaam nodig heeft.

Aandacht voor het lichaam door het leven heen

Dat is belangrijk door het hele leven heen. Vaak geeft je lichaam wel aan wanneer iets te veel is, maar dan moet je wel luisteren.  Wanneer je ouder bent zeker omdat de boel door slijtage breekbaarder kan worden. Je kwaliteit van leven hoeft dus niet achteruit te gaan. Met een gehoorapparaat kan jij zo weer de mooiste geluiden waarnemen, dat is toch prachtig. Het hele leven door genieten ongeacht je leeftijd.

Gerelateerde berichten