Kraamzorg een must voor moeders?

Na negen maanden van zwangerschap komt de dag van de geboorte van je baby dichterbij. Je bereidt jezelf voor op de kraamtijd: het moment dat je gezinnetje tot rust komt na de bevalling en je tijd hebt om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Maar wat is kraamzorg eigenlijk en is het een must voor moeders? In dit blogartikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of kraamzorg iets voor jou is.

Wat is kraamzorg? 

Kraamzorg is de zorg voor de moeder en de baby in de eerste acht dagen na de geboorte. Tijdens deze acht dagen komt er een kraamverzorgende bij je thuis om je te ondersteunen bij de verzorging van je baby. De kraamverzorgster controleert elke dag de gezondheid van de moeder en de baby en assisteert bij onder andere het geven van borstvoeding, het in bad doen van de baby en het nakijken van de navelstreng.

Wat zijn de voordelen van kraamzorg?

Kraamzorg heeft verschillende voordelen voor moeders en baby’s. Ten eerste krijg je als moeder de nodige rust en tijd om te herstellen van de bevalling. Daarnaast krijg je alle ondersteuning die je nodig hebt bij de verzorging van je baby, zoals het geven van borstvoeding. Kraamzorg kan ook helpen bij het voorkomen van problemen na de bevalling, zoals borstontsteking en postnatale depressie.

Wat zijn de kosten van kraamzorg?

Kraamzorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het aantal uur kraamzorg dat je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie en wordt bepaald door het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg. Je betaalt echter wel een eigen bijdrage voor kraamzorg. Deze eigen bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld en ligt op dit moment op € 4,60 per uur kraamzorg.

Is kraamzorg iets voor jou?

Of kraamzorg iets voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je geen ervaring met baby’s of ben je alleenstaand? Dan is het zeker aan te raden om kraamzorg te overwegen. Ook als je een complexe bevalling hebt gehad is kraamzorg erg belangrijk. Kraamzorg is er om jou te ondersteunen in de eerste dagen na de bevalling en ervoor te zorgen dat jij en je baby gezond en wel uit de kraamtijd komen.

Conclusie:

Kraamzorg is een belangrijke zorg voor moeders en baby’s in de eerste dagen na de geboorte. Hoewel het niet verplicht is, kan het erg nuttig zijn om kraamzorg te overwegen als je dit financieel mogelijk is. Kraamzorg geeft je de tijd om te herstellen van de bevalling en biedt ondersteuning bij de verzorging van je baby. Of je wel of geen kraamzorg wilt, is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie en ervaring met baby’s. Bespreek dit daarom altijd met je zorgverlener.

Bron: https://www.newchapter-kraamzorg.nl/

Gerelateerde berichten