Vaccinaties voordat je op reis gaat

Wanneer je op reis gaat buiten Europa is het handig om goed te kijken wat voor Vaccinaties voor jouw reisbestemming worden aangeraden. Een vaccinatie zal je namelijk tijdens je reis in het vreemde land beschermen tegen verschillende ziektes. Je kan vaak per land op zoeken welke vaccinaties hier worden aangeraden of welke hier verplicht zijn. Bij sommige landen is het namelijk verplicht bij binnenkomst, wanneer ze bijvoorbeeld niet willen dat je een bepaalde ziekte dat land inbrengt. Andere vaccinaties worden zwaar aangeraden voor je eigen veiligheid. Wanneer je naar meerdere landen op reis gaat is het dus handig om van tevoren de verschillende vaccinaties voor al deze landen te bekijken. Als je eenmaal weet welke vaccinaties je nodig hebt voor op reis is het tijd om een afspraak te maken. Ook als je nog niet helemaal zeker bent over de vaccinaties kan je je laten adviseren tijdens de afspraak. 

Wat is een vaccinatie

Een vaccinatie is een injectie die je in je bovenarm gaat, in deze injectie krijg je een deel van een bacterie of virus toegebracht. Je lichaam gaat hier antistoffen tegen aanmaken, hierdoor ben je beter beschermt tegen de ziekte. De kans is groter dat je de ziekte zelf niet krijgt, of dat je er simpelweg een stuk minder last van hebt. Dit is natuurlijk heel fijn op vakantie, want dan ben je liever niet ziek. Voor sommige vaccinaties is het nodig om twee keer gevaccineerd te worden. Dit zorgt dan voor een betere bescherming. Het verschilt per vaccinatie hoeveel tijd er tussen de eerste en tweede prik zal zitten. Een vaccinatie die voor heel veel gebieden buiten Europa nodig is, is de DTP vaccinatie. De DTP vaccinatie staat voor drie verschillende ziektes, namelijk Difterie, Tetanus en Polio. 

DTP vaccinatie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie, deze komt in westerse landen bijna niet voor. Maar wel in sommige ontwikkelingslanden. Wanneer je hiermee besmet raakt krijg je vaak koorts en keelpijn. De tweede ziekte is tetanus, deze is zelfs altijd dodelijk als je niet wordt behandeld. Deze vaccinatie zorgt ervoor dat je niet bij elk wondje wat je oploopt een prik moet in dat land. Deze ziekte is namelijk gevaarlijk bij geïnfecteerde wondjes. Je krijgt dan spierkrampen. De derde ziekte waarvoor je wordt gevaccineerd met de DTP vaccinatie is Polio, dit wordt ook wel de kinderverlamming genoemd. Hiervan krijg je griepachtige verschijnselen. Kortom alle drie de ziektes niet fijn om op vakantie te krijgen, daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te laten beschermen doormiddel van vaccinaties voordat je op reis gaat! 

Gerelateerde berichten