Wat te doen tegen een alcoholverslaving?

Als je worstelt met een alcoholverslaving, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Er zijn een aantal behandelingsmogelijkheden beschikbaar, en welke voor jou de juiste is, hangt af van je individuele situatie. Hieronder vertellen wij hier meer over:

Intramurale behandelprogramma’s

Intramurale behandelprogramma’s bieden intensieve ondersteuning en zorg, en kunnen zeer effectief zijn bij het helpen van mensen die herstellen van hun alcoholverslaving. Poliklinische programma’s kunnen ook nuttig zijn, vooral als je een sterk ondersteunend systeem hebt.

Poliklinische programma’s

Poliklinische programma’s kunnen nuttig zijn voor mensen die thuis een sterk steunsysteem hebben. Ze omvatten meestal regelmatige bijeenkomsten met een therapeut, en kunnen ook groepstherapie of 12-stappen bijeenkomsten omvatten.

Individuele therapie

Individuele therapie kan een effectieve behandeling zijn voor alcoholverslaving. Het kan u helpen om de onderliggende oorzaken van uw verslaving te begrijpen en te werken aan copings strategie├źn om met triggers en hunkeren naar alcohol om te gaan.

Groepstherapie

Groepstherapie kan een nuttige aanvulling zijn op individuele therapie, of een op zichzelf staande behandeling. Het kan u steun en verantwoordelijkheid bieden, en u helpen om te leren van anderen die soortgelijke ervaringen hebben.

12-stappen programma’s

12-stappenprogramma’s zijn gebaseerd op het Anonieme Alcoholisten-model, en kunnen zeer nuttig zijn voor mensen die aan het herstellen zijn.

Welke behandelingsoptie je ook kiest, het is belangrijk om te onthouden dat herstel een reis is, en dat er onderweg ups en downs zullen zijn. Maar met toewijding en doorzettingsvermogen, kunt u uw verslaving overwinnen en een nuchter, bevredigend leven leiden.

Bron: CACN Verslavingszorg

Gerelateerde berichten