Tips voordat je begint aan een afkickkliniek 

borden op een hek

Afkicken is een stap die je niet zomaar kan zetten. Om überhaupt in te zien dat je een verslaving hebt is voor veel mensen al een moeilijk proces. Zodra je dit inziet en er aan wil werken, zet je een ontzettend lastig traject op gang. Je kan ervoor kiezen om zelfstandig te gaan afkicken maar ook kan je bij een afkickkliniek, verslavingskliniek of dokter om hulp vragen. Wel is het zetten van zo’n stap en het meedelen met buitenstaanders vaak erg lastig voor verslaafden. Er zijn dan ook veel tips voordat je deze hulp opzoekt. Weet wel dat een verslaving niet snel op te lossen is en dat het al een ontzettend goede stap is om er iets aan te willen doen. 

Enkele tips voor de verslaafde   

Een verslaving kan door vele oorzaken tot stand komen. Het kan dan ook zo zijn dat de omgeving waar je je in bevindt een trigger kan zijn voor deze verslaving. Als dit het geval is kan dit het traject van afkicken dan ook extra lastig maken. Je kan dan bijvoorbeeld beslissen om een afkickkliniek in het buitenland op te zoeken. Ook in het buitenland heb je Nederlandse organisaties die een afkickkliniek aanbieden, zoals de afkickkliniek zuid afrika. In die tijd weg kan je letterlijk afstand nemen van een vicieuze cirkel in je dagelijks leven en misschien terugkomen met een nieuwe blik en nieuwe kennis. 

Voordat je vertrekt naar de gekozen afkickkliniek, is het handig om te weten wat er van jou verwacht wordt. Voor vertrek is het ook verstandig om lopende financiële verplichtingen en werkzaken te regelen. Dit kan de kansen op succes verhogen en zorgen ervoor dat je niet een extra stressfactor hebt. Ook qua spullen die je mee moet nemen is dit voor velen een vraag. Het is belangrijk om te weten dat het vaak echt gaat om het essentiële. Al met al, is het belangrijk om dingen die jij ziet als afleiding, van tevoren mee om te gaan. Ook is het belangrijk je omgeving in te lichten dat je naar een kliniek gaat. 

Tips voor de omgeving  

Niet alleen de verslaafde zelf moet zich voorbereiden voordat hij/zij vertrekt naar een afkickkliniek. De omgeving kan ook veel steun bieden. Tijd doorbrengen in een omgeving die veroordeeld kan de gezondheid van de verslaafde erg aantasten en kan er ook voor zorgen dat dit het moeilijker maakt om nuchter te blijven. Aan de andere kant kan een familie of vriendengroep die troost biedt een gevoel van verantwoordelijkheid bevorderen voor de verslaafde en meer vastberadenheid bieden om nuchter te blijven. 

Het is belangrijk om te laten zien dat je bezorgd bent om de persoon en dat je bereid bent om echt naar hem of haar te luisteren. Ook als je het misschien niet eens bent met die persoon, is het verstandig om hun gevoelens te bevestigen. Probeer positieve tijd met elkaar te spenderen en onnodige of ongewenste onderwerpen te vermijden. Daar komt dan ook bij kijken dat je de persoon in rehabilitatie niet moet oordelen, maar aanvaar en waardeer hen voor hoe ver ze al zijn gekomen. Het is een moeilijk proces, maar hopelijk is wordt het doel gerealiseerd en is er een fijne mogelijkheid voor hulp van buitenaf. Alleen een verslaving overwinnen is bijna niet te doen, dus wees niet bang voor hulp.  

Gerelateerde berichten