Waarom is een hepatitis a vaccinatie voor sommige vakanties nodig?

Je wilt binnenkort een reis naar het buitenland maken en bent alles goed aan het voorbereiden. Tijdens het voorbereiden kom je erachter dat er bepaalde vaccinaties verplicht zijn. Een soort vaccinatie die voor een reis naar veel landen sterk aangeraden wordt, is een hepatitis a vaccinatie. Om onze lezers op de hoogte te stellen van wat dit precies is en waarom het belangrijk is om deze vaccinatie te nemen, hebben wij het een en ander uitgezocht. 

Wat gebeurt er als je besmet raakt met hepatitis A

Je kunt met Hepatitis A besmet raken door de uitscheidingsproducten van mensen die hepatitis A hebben. Daarnaast kan je het virus als het eten en/of drinken vervuild is met ontlasting waarin het virus zit.  In de westerse wereld komt hepatitis A bijna niet voor. Dit is zowel een voordeel als nadeel. Het grootste voordeel is dat je in je eigen omgeving dus niet de kans hebt om het op te lopen. Een nadeel hiervan is dat je ook niet de kans hebt gehad om zelf antistoffen op te bouwen. Als je dus vanuit een veilige westerse omgeving naar een land als Suriname vertrekt. dan loop je ineens het risico om heel erg last te krijgen van de besmetting.

Wat merk je van een hepatitis a besmetting?

Als je besmet raakt met hepatitis a dan zal je dit in eerste instantie niet merken. Net als bij het corona virus heb je bij hepatitis a te maken met een incubatietijd. Het zo'n 2 tot 7 weken voordat je de eerste symptomen krijgt. Als je het virus eenmaal in je lichaam is gevestigd, dan kan je last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, algehele malaise en een vervelende pijn in de rechterkant van de bovenbuik. Indien de klachten extremer zijn, dan wordt je urine donkerder, heeft je ontlasting nauwelijks meer kleur en krijg je te maken met geelzucht. Ondanks dat de symptomen vervelend zijn, is het niet dodelijk. Wel kan het erg lang duren voordat je van de besmetting af bent. Het is daarom zeer aan te raden om je vooraf te vaccineren tegen hepatitis a.

Hoe werkt het vaccineren

In Nederland zijn er zeer betrouwbare vaccins op de markt. Als je binnenkort een reis maakt naar een lang met een slechte sanitaire voorziening, dan wordt het zeer aangeraden om een hepatitis a vaccinatie te nemen. Indien je volledig beschermd wilt zijn, dien je twee vaccins te nemen. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zo'n 6 tot 12 maanden tussen zitten. Het kan zijn dat je bijwerkingen krijgt van de vaccinatie. Echter, deze stellen over het algemeen niet veel voor. Zo kan er een rode plek ontstaan op de inspuitplaats en kan je last krijgen van harigheid en een lichte koorts.

Gerelateerde berichten