Tips om gaatjes te voorkomen

Gaatjes in je tanden en kiezen worden veroorzaakt door bacteriën die in tandplak zitten. Iedere keer als je iets eet zetten deze bacteriën de suikers en koolhydraten in het eten om in zuur. Helaas is dit zuur slecht voor je tanden, want het tast het glazuur van je tanden aan. Hierdoor kan er tandbederf opduiken in de vorm van gaatjes in je tanden of kiezen. Gaatjes zijn eigenlijk een teken dat je of te veel suiker eet of dat onvoldoende aandacht besteed aan je gebit. 

Minder suiker eten en drinken

Om te beginnen kan je gaatjes in je tanden en kiezen in enkele gevallen voorkomen door minder suiker te eten. Dit kan zijn pure suiker, maar het is ook ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk frisdrank te vermijden. Dit zijn namelijk producten die veel suiker bevatten en dit is slecht voor je gebit en je gezondheid. Suiker is namelijk erg slecht voor je en je kunt er zelfs verslaafd aan raken.

Minimaal twee keer per jaar naar de tandarts

Een andere mogelijkheid waardoor je gaatjes in je tanden en kiezen kunt voorkomen is door minimaal twee keer per jaar een bezoek aan je tandarts te brengen. Veel mensen zijn bang voor een tandarts. Dit komt in veel gevallen door enge verhalen die zij gehoord hebben of een enge fantasie, want eigenlijk is er niets engs aan de tandarts. Een tandarts is erg hoog geschoold, anders zal hij of zij jou nooit mogen behandelen. Daarnaast zal een tandarts ook veel ervaring hebben waardoor de kans op een ongeluk erg klein is. Er zijn in Nederland veel tandartspraktijken waar je heen kunt. Zo kun je naar een tandarts Rotterdam als je in Rotterdam woont. 

Goed je tanden poetsen

Het is natuurlijk ook ontzettend belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Je moet je tanden twee keer per dag goed poetsen. Probeer hier ook twee minuten per poetsbeurt aan te besteden. Dit zal je uiteraard met een goede tandenborstel en met goede tandpasta moeten doen. Er zijn erg veel verschillende soorten tandpasta’s. Als jij niet weet welke tandpasta je het best kunt kiezen is dit een goede vraag om te stellen aan je tandarts. Zorg er bij het tandenpoetsen voor dat je alle hoeken en gaatjes van je tanden, tandvlees en tong raakt. Op deze manier zal je gebit altijd gezond blijven. Daarnaast is het ook verstandig om tussen de middag een derde keer je tanden te poetsen. Zo weet je zeker dat je goed voor je gebit zorgt en dit is nogal belangrijk, want je hebt er maar één.

Flossen en stoken tussen je tanden

Tot slot is het ook goed om je tanden regelmatig te flossen en stoken. Dit doe je door een flosdraad of een tandenstoker tussen je tanden door te halen. Het flossen en stoken van je tanden zorgt ervoor dat je gebit tussen de tanden schoon blijft. De bacteriën die zich hier vormen zijn lastig weg te halen en hierdoor is het verstandig om regelmatig te flossen of stoken met een tandenstoker of een flosdraad.

Gerelateerde berichten