Veel voorkomende fouten die mensen maken terwijl ze contact lenzen dragen.

Veel voorkomende fouten die mensen maken terwijl ze contact lenzen dragen.

Het dragen van contact lenzen is niet zoals het dragen van een bril, waarbij het onderhoud zo duidelijk lijkt als het op doen en af doen: voor de onervaren drager kunnen contact lenzen een virtueel mijnenveld van do’s en dont’s blijken.

De gemakkelijkste fout die je kunt maken met contact lenzen is dat je ze vergeet uit te doen voordat je naar bed gaat, en je met ze in slaapt. Dit zal je ogen uitdrogen, wat potentieel kan leiden tot schade. Het oppervlak van een oog heeft zuurstof nodig om gezond te blijven en het beperken van een zuurstof stroom gedurende een hele dag en nacht wordt niet aanbevolen door doktoren. Plus, als de contact lenzen van positie veranderen in de nacht kunnen ze het hoornvlies bekrassen. Mocht je toch een keer in slaap vallen met je contact lenzen in, kun je ze het beste direct uit doen als je wakker word en ze onderdompelen om bacteriën te verwijderen. Als je ogen pijnlijk en geïrriteerd zijn, kun je het beste een opticien raadplegen.

Andere keren wanneer mensen vaak vergeten dat ze contactlenzen dragen (bijvoorbeeld van acuvue oasys) is wanneer ze gaan zwemmen. Als je lucht dichte brillen draagt, zal het geen probleem zijn, aangezien de luchtzak de contact lenzen droog houdt. Als je echter geen zwembril draagt, kun je het beste je contact lenzen uit doen voor je het water in gaat. Als het water namelijk je lenzen raakt, zullen deze verplaatst worden: het is niet genoeg om te denken dat als je je ogen dichthoud tijdens het zwemmen dat er geen water in je ogen komt, want dat is bijna een onmogelijke taak.  Probeer daarom altijd je contact lenzen te verwijderen als je de kans krijgt en ze veilig te houden voor wanneer je ze echt kunt gebruiken.

 

Gerelateerde berichten